Friday, March 20, 2009

WAJARKAH PPSMI??"Kemaskini 2.58pm Kajian mendapati dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) hanya berjaya meningkatkan empat peratus penguasaan bahasa asing itu, dan sebaliknya mengurangkan minat untuk mempelajari dua subjek tersebut."PPSMI hanya mampu menyumbang pada tahap paling minimum, iaitu kurang empat peratus kepada peningkatan pencapaian Bahasa Inggeris secara keseluruhannya," laporan bertajuk 'Tahap Kompetensi Guru dalam PPSMI serta Implikasinya terhadap Pembangunan Modal Insan Murid' dipetik.
Menurut kajian 53 pakar bahasa itu, dasar kontroversi tersebut juga "menimbulkan kerugian berganda kepada kepada murid, terutama kepada 75 peratus murid yang tergolong dalam kategori (pencapaian) sederhana dan lemah dalam tiga mata pelajaran terbabit, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik."PPSMI telah dan akan membunuh minat, semangat dan keghairahan murid-murid untuk belajar Sains dan Matematik sejak di peringkat sekolah rendah lagi."Kajian yang melibatkan tujuh universiti awam itu dijalankan antara Jun hingga Disember tahun lalu oleh Permuafakatan Badan Ilmiah Nasional (Pembina). Universiti terlibat termasuklah Universiti Putra Malaysia, Universiti Teknologi Malaysia, Universiti Perguruan Sultan Idris, Universiti Sains Malaysia dan Universiti Teknologi Mara.Kajian merumuskan PPSMI harus ditamatkan dan mengembalikan sistem pengajaran sebelum dasar itu diperkenalkan pada 2003."Dari segi perkiraan analisis kos-faedah dalam konteks pelaburan jangka panjang, amalan PPSMI tidak menguntungkan, sebaliknya membantut tahap kecerdasan murid serta merugikan generasi akan datang."Dengan ini, disarankan supaya dasar PPSMI diberhentikan," laporan eksekutif setebal sepuluh halaman itu dipetik. Menurut kajian, analisis keputusan peperiksaan terhadap 5,595 sampel pelajar tahun lima daripada 56 sekolah kebangsaan mendapati pencapaian pelajar makin merosot dan merudum mendadak apabila berpindah ke tahun enam.Kajian menjelaskan, kemerosotan berlaku akibat kegagalan pelajar memahami konsep sains dan matematik kerana tidak mampu berinteraksi dengan guru atau murid lain menggunakan bahasa Inggeris.Pola yang sama didakwa turut ditemui daripada kajian Kementerian Pelajaran dan Jabatan Pelajaran Daerah dan sekolah tertentu.


Kini dah terbukti, PPSMI tidak memberi perkembangan yang baik pun kepada pelajar khususnya, kenapa perlu bersusah payah mengagungkan bahasa asing sedangkan sistem bahasa kita pun masih tunggang langgang. Pihak kerajaan gemar menjadikan alasan pelajar2 akan ketinggalan dan lemah mengikuti pembelajaran di universiti kelak kerana semua silibus n pengajaran dalam bahasa inggeris. Kita tahu sains n matematik pun memiliki term2,formula dan numbering yang origin dalam BI. Tak salah pembelajaran bagi pelajar2 peringkat rendah yang baru nak mengenal kehidupan dan alam semesta dalam bahasa melayu. Ingat balik kita dulu pun bagaimana susah nak belajo bahaso omputih. Liat dan perlu dipaksa. Lazimlah kita menggunakan BM semasa berkominikasi. Ini baru melayu TOTOK.Pah dipaksa belaja english malah dalam subjek kritikal pulak.Aduh! Sememangnya Melayu sinonim dengan islam. Mula-mula pemerintahan kerajaan Melaka bertapak dan menerima Islam dengan bahasa org omputih ke? Inilah agenda2 barat nak memusnahkan mentaliti org melayu, mereka takut melayu hari ini bangkit dan
sedar sejarah kegemilangan Melayu Melaka ketika dahulu. Agama Islam totally agama rasmi dan gaya hidup orang melayu dahulu.
Sekarang? Fikirlah sendiri..Tak mustahil kalau agenda ini diteruskan, generasi akan datang dungun tentang perkembangan sains dan teknologi IT. Pupuk dan semai minat mereka terlebih dahulu untuk bersemangat menuntut ilmu, bukan cara begini! Jika pihak kerajaan bertegas nak laksanakan,mereka perlu kaji dan improve jati diri org melayu terlebih dahulu,buktikan bahasa ibunda sebagai Lingua Franca! Biar Islam ditegakkan dan menjadi cara hidup org melayu sepenuhnya.TG Nik Aziz Nik Mat pernah berucap dalam ceramahnya. Dulu Tulisan jawi di mansuhkan dan tulisan rumi dimartabatkan. Sebahagian pembelajaran sahaja menggunakan tulisan jawi terutamanya subjek agama.
Kesan kebanyakan generasi hari ini buta tulisan jawi. Walhal, kita tahu tulisan jawi berasal bahasa Al-Quran dan salah satu faktor kita boleh mengenal Islam. Beliau mengulas lagi sekarang PPSMI lama kelamaan semua pendidikan
dalam Inggeris. Nanti buku2 agama pun dalam BI. Lepas tue Al-Quran pun tukar bahasa Inggeris pula. Dah semua rakyat malaysia faham dan 'Reti Bahasa'. Apa yang perlu ditegaskan, kerajaan x perlu membazir duit
memperjuangkan agenda ini. Rakyat tak mendapat apa2 faedah pun. Apa yang boleh di ambil oleh kita mari sama2 tadabbur dalam Surah Al-'Alaq mafhum..BACALAH KAMU DENGAN NAMA TUHANMU YANG MENCIPTAKAN..
Tuntutlah ilmu supaya kita mengenal Allah bukan menuntut semata2 nak kejar kemajuan material tetapi
biarlah kemajuan Insaniah yang menjurus kepada generasi yang bertaqwa!


No comments: